WhatsApp
adisyo ile dakikalar içinde pos sisteminizi açın!
+90 (216) 706 06 24
ya da

Restoran Menüsü Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Kurallar

Restoran Menüsü Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Kurallar

Başarılı Menü Tasarımı Nasıl Yapılır? Bu Tüyolardan Yararlanın

Yemekler ile fiyatlarını listelemenin haricinde bir işletmenin kimliğini ve markasını da yansıtan “menü”yü tasarlarken belli başlı kurallara uymak şart. İşte başarıyı garantileyen o kurallar… Bir restoran ya da kafenin menüsü, adeta sessiz satış temsilcisi olarak görev yapar. Bir menü, aynı zamanda o işletmenin yüzüdür. Görsel açıdan basit, net ama anlamlı, inandırıcı olmalıdır. Belirli bir müşteri grubu hedeflenmeli; başarılı bir menünün, çok iyi bir pazarlama aracı olduğu da unutulmamalıdır. Müşteri memnuniyetini ve işletmenin kazancını da olumlu yönde etkiler.

Restoran/ Kafe Menüsü Hazırlarken Uymanız Gereken 8 Kural

Müşterinin Bilgi Kaynağı Olmalı

Bir müşteri, herhangi bir mekana geldiğinde öncelikle menüyü inceler. Yemek ve fiyatlar konusunda bilgi sahibi olmak ister. Öncelikle bu bilgiler açıklayıcı, ikna edici ve merak uyandırıcı olmalıdır. Mantıklı bir sıralama yapın; atıştırmalıklar, salatalar, ara sıcaklar, ana yemekler, içecekler, vs gibi… Restoranın web sitesi, sosyal medya hesapları de menüye eklenmeli.

Önce Metin Sonra Tasarım

Yemek ve fiyat listesini belirledikten sonra menünün tasarım aşaması başlar. Format, içeriğe göre planlanır. Sağ tarafta yer alan yemekler her zaman daha çok ilgi çeker (Dergi sayfalarına dikkat edin; tek sayfa reklamlar her zaman sağ sayfalarda yer alır). Yemeklerin özelliklerini net bir şekilde vurgulayın. Ayrıca menü; işletmenin web sitesi, resimleri, tabelaları, sunumları, kartvizitleri, hatta sosyal medya platformlarıyla da uyumlu olmalı. Tasarım, renk, font ve logo uyumu imajınızı ortaya koyar; asla atlamayın.

Profesyonel Destek Alın

Menü tasarımında profesyonellerle çalışmanızda fayda var. Eğer grafik tasarım konusunda bilgi sahibi iseniz menü şablonları üzerinden siz de ortaya güzel bir menü örneği çıkarabilirsiniz. Aydınlatmanın yetersiz olduğu alanlarda da okunabilmeli. Ayrıca yaşlılar veya gözü bozuk kişiler de menüyü okurken zorlanmamalı. Etkili bir tipografi, imajınızı/ markanızı iyi bir şekilde yansıtır. Başlıklar farklı ya da renkli bir fontla hazırlanabilir ama yine de sadeliğe dikkat! Renge de boğmayın. Ayrıca bazı yemekler de “kutu” içinde menüde yer bulabilir. Makarna ve pilav gibi kar marjı yüksek olan yemeklerde çoğu zaman bu tüyoya başvurulur.

“Yıldız Yemekler”i Ön Plana Çıkarın

Eğer restoranınızda rakiplerinizden farklı olarak bir yemek/ içecek var ise menüde ön planda olmalı. Böylelikle müşterinize direkt olarak farklılığınızı ve kendinize güveninizi hissettirebilirsiniz. Yemeklerin bir öyküsü varsa da paylaşabilirsiniz, özellikle lokal tatların hikayesi ilgi çekecektir.

Fotoğrafa Boğmayın

Az sayıda yemek gösterilmesi gibi özellikle lüks restoran menülerinde fotoğraf da yer almaz. Öte yandan kebap restoranlarında bolca fotoğraf içeren menüler görürüz. Menünün sade olması, fotoğraf bombardımanına tutulmaması önemli bir tavsiye… Fotoğraflar yerine restoranın kimliği, markasıyla örtüşen illüstrasyonlara yer verebilirsiniz. Tabii ki profesyonel destek almanızda fayda var.

Menü, İyi Bir Reklam Aracıdır

Menünün aynı zamanda bir reklam aracı olduğu unutulmamalı, satışları etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Yemekler ve fiyatlar dışında o restoranda gerçekleştirilecek kurslar ve seminerler, ikramlar gibi teklifler ile fırsatlar da menüde yer alabilir. Kuponlar, etkinlik önerileri, duyuru ve reklamlar için ayrıca el ilanları hazırlanabilir.

Fiyat Politikası

Yasalara uygunluğunu zaten tartışmıyoruz ama fiyatların inandırıcı olmasına özen gösterilmeli. Öte yandan menünün yalnızca fiyatları gösterdiği de yanlış bir algı. Yemeklerin fiyatına göre seçilmesi yanlıştır; müşteri istediği yemeği seçebilmelidir. Yüksek ve düşük fiyatlı yemeklerin karışık bir şekilde yer alması tercih sebebidir.

Değişiklik Yapmaktan Çekinmeyin

Menünüzü geliştirebilmelisiniz. Kendinizi müşterinin yerine koyun ve öyle düşünün. Herhangi bir hata var mı? Müşteriler, çalışanlarınıza en çok hangi soruları soruyor? Neyin cevabını bulamıyorlar? Anında optimize edin. Ayrıca kusurlu ya da hasarlı menüleri asla müşterilerinize vermeyin. Onarın veya değiştirin. Personelinize menünün bir iletişim aracı olduğunu hatırlatın.

QR Menü ile Ürünlerinizi Düzenli ve Etkileyici Şekilde Müşterilerinize Sunun

Daha fazla bilgi için sizi hemen arayalım!

Diğer Blog Yazıları

Restoran ve Cafe

İşletme sahibi olmak isteyen birçok kişi, cafe, lokanta veya restoran açmak ister.

Yemek

POS sistemleri, cafe, restoran gibi işletmelerin müşterilerden alacakları ödemeleri kredi kartı, banka kartı veya diğer elektronik ödeme yöntemleri ile kabul etmelerine olanak sağlar.

Yemek

Gıda sektörü hem teknolojinin gelişmesi hem de ortaya çıkan yeni gereksinimler nedeniyle hızla değişen bir sektör.

Yemek

Restoran işinde başarılı olmak sadece yemeklerin lezzetine ve hizmet kalitesine bağlı değildir.

İletişim
Özellikler
Hakkımızda
Sözleşmeler
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İletişim
Sosyal Medya
app store adisyo
play store adisyo
Copyright © Adisyo 2023. Tüm Hakları Saklıdır
Google
5,0
yerli üretim adisyo