WhatsApp
adisyo ile dakikalar içinde pos sisteminizi açın!
+90 (216) 706 06 24
ya da

Cloud Kitchen (Bulut Mutfak) Nedir? Hayalet Mutfak İle İlgili Kapsamlı Rehber

Cloud Kitchen (Bulut Mutfak) Nedir? Hayalet Mutfak İle İlgili Kapsamlı Rehber
Gıda sektörü hem teknolojinin gelişmesi hem de ortaya çıkan yeni gereksinimler nedeniyle hızla değişen bir sektör. Özellikle yüksek başlangıç ​​maliyetleri, külfetli düzenlemeler ve daha sonra ortaya çıkan COVID-19 gibi etkenler restoran endüstrisini, geleneksel gıda hizmetlerini ve dolayısıyla iş modellerini değişime zorladı. Bu nedenle dijital hizmetler değer kazandı ve ortaya cloud kitchen adı verilen yeni bir iş modeli çıktı. Cloud kitchen, müşterilerin görüş alanının dışında çalışmaları nedeniyle, dark kitchen ya da hayalet mutfak gibi farklı isimlere de sahiptir. Bulut mutfak sisteminde, yemekler online olarak satılır ve aracı kurye/uygulamalar tarafından teslimat sağlanır. Peki her geçen gün daha fazla catering girişimcisinin geleneksel mutfaklar yerine tercih ettiği cloud kitchen nedir? Bu blog yazısında, bulut mutfak işletmelerinin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve bu işletme modelinin avantajlarını ve dezavantajlarını daha detaylı bir şekilde ele alacağız.

Cloud Kitchen (Bulut Mutfak) Nedir?

Cloud kitchen(bulut mutfak), gıda işletmelerinizde, yemek teslimatı ve paket servis için gereken tesisleri ve hizmetleri sağlayan ticari bir mutfak alanıdır. Bir başka deyişle, cloud kitchen veya hayalet mutfak, yemeklerin üretim ve hazırlık işlemlerinin yapıldığı, sadece mutfaktan oluşan, fakat müşterilere fiziksel ortamda (cafe, restoran gibi) hizmet verilmeyen, yani müşteri ağırlama alanına sahip olmayan bir mutfak modeli, bir restoran tipidir. Bu işletmeler genellikle yoğun nüfuslu şehirlerde bulunur ve çeşitli restoran markaları altında çalışır. Böylece farklı restoranlardan yemek siparişi verebilirsiniz, ancak tüm yemekler aynı lokasyonda bulunan bir mutfaktan hazırlanır. Son yıllarda popüler hale gelen cloud kitchenlar, restoran ve kafe sahiplerine, ya da yüksek bütçesi olmayan girişimcilere yeni bir iş modeli sunar. Bu yapıyla; geleneksel mutfakların aksine fiziksel bir mekana ihtiyaç duymadan yalnızca online siparişler üzerinden faaliyet gösterebilirsiniz. Cloud kitchenların en büyük avantajı, size düşük işletme maliyetleri ile birlikte geniş müşteri kitlesine ulaşma imkanı sağlamasıdır. Halihazırda bulunan bir marka için cloud kitchen açabileceğiniz gibi tamamen yeni bir marka oluşturularak cloud kitchen üzerinden de faaliyet gösterebilirsiniz. Ancak bu iş modelinin başarılı olabilmesi için doğru stratejileri belirlemeli ve doğru adımları atmalısınız.

Bulut Mutfak Modelleri

Sadece paket servis hizmeti veren bulut mutfak modellerinde, hemen her tür menüye sahip olabilirsiniz. Tek bir konsepte bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Bu nedenle bulut mutfak modelleri hem servis hem de sağladığı hizmet açısından birbirinden çok farklı hizmetler sunmazlar. Bulut mutfak modelleri yemek dağıtım sistemine göre birbirinden ayrılabilir. Bazı bulut mutfaklarda teslimat için harici kurye kullanılırken bazılarında ise mevcut işletmenin öz kaynakları kullanılabilir. Bu nedenle bulut mutfaklar kendi içinde farklı özelliklere ve işleyişlere sahip olabilir. Bu işletmelerin en büyük avantajı, düşük maliyetli olmalarıdır. Geleneksel restoran işletmelerinde olduğu gibi konum, dekorasyon ve personel masrafları için ödeme yapmazsınız. Bunun yerine, bulut mutfaklarda yalnızca yemek üretimine odaklanarak daha verimli çalışabilirsiniz.

Cloud Kitchen ile Ghost Kitchen Arasında Bir Fark Var mı?

Ghost ve cloud kitchen modelleri hemen hemen aynı stilde hizmet veren mutfaklardır. Bununla birlikte her isim birbiri yerine kullanılsa da aralarında küçük farklılıklar mevcuttur. Örneğin bulut mutfaklar, kendi mutfaklarına sahip ya da mevcut restoranları yeni kapanan işletmelerden oluşabilir. Fakat sadece sanal olarak sipariş alabilirsiniz ve kendiniz ya da teslimat şirketleri aracılığıyla teslimat yaparsınız. Hayalet mutfaklar ise sadece çevrimiçi hizmet verir ve ev mutfağı gibi alanlarda çalışırlar. Bu yöntemde çoğu zaman mutfakları üçüncü şahıslardan kiralayabilirsiniz. Ghost Kitchen modelinde tamamen online siparişler için üretim yaparsınız. Bu noktada merkezi bir tesiste faaliyet gösterirsiniz ve fiziksel bir işletmeniz olmaz. Cloud Kitchen modelinde ise hem online sipariş hem de fiziksel satış kanallarına sahip olursunuz.

Ghost Kitchen Nedir?

Peki ghost kitchen nedir? Ghost kitchen, fiziksel bir restoranın olmadığı ancak online platformlar aracılığıyla müşterilerinize yemek hizmeti veren bir işletme modelidir. Bu tür işletmelerde yemekler hazırlandıktan sonra sadece paket servis veya online siparişler ile müşterilerinize ulaştırırsınız. Ghost kitchen bölgenizdeki tanınmış restoranlardan alınanlar da dahil olmak üzere toplu yemeklerin evde hazırlandığı endüstriyel mutfaklardır. Bulut mutfaklarda olduğu gibi masa, sandalye, garson ya da fiziksel menüler yoktur. Sadece sanal menüler ve teslimat yapan aracılar vardır. Fiziksel restoranlara göre daha az maliyet ve daha çok kar sağlayan bulut mutfaklar sıfırdan kurulmak istendiğinde de oldukça zahmetli ve maliyetli olabilir. Ancak hayalet mutfak, kiralık mutfaklarda ve evde çalışmayı mümkün kıldığı için daha cazip ve avantajlı gözükmektedir.

Cloud Kitchen (Bulut Mutfak) Nasıl Çalışır?

Bulut mutfaklar, klasik restoran işletmekten çok daha fazla kazanç sunan bir iş modelidir. Bu nedenle pek çok girişimciyi çeken bir yatırım olarak görülebilir. Ancak yatırım yapmadan önce bulut mutfakların nasıl çalıştığını ve artılarını-eksilerini değerlendirmeniz gerekir. Bulut mutfaklar genel olarak teslimat restoranları olarak da adlandırılır. Nasıl adlandırdığınız fark etmeksizin bulut mutfaklar her zaman teslimat için özel yemek satışı konseptine dayanır. Bu nedenle bulut mutfaklarda yerinde yemek mümkün değildir, tamamen eve teslim şeklinde çalışır. Yemekler, teslimat uygulaması veya çevrimiçi sipariş sistemi aracılığıyla sipariş gelir gelmez hazırlanır. Yemek hazır olduğunda, teslimat şoförleri tarafından alınır ve teslim edilir. Ancak bazı cloud kitchenlarda, müşteriler yiyecekleri kendileri de alabilir. Bu nadir de olsa bazı işletmelerin tercih ettiği bir yöntemdir. Buradaki amaç ise gelenekselden dijitale geçiş aşamasında müşterilere güven vermek ve fiziksel bir görünüm sunmaktır. Müşteriler böylece yemeğin nereden geldiğini görür ve bir güven duygusu oluşur. Ayrıca teslimat için ekstra masraftan kaçınmak için de iyi bir yöntemdir. Fakat her zaman işe yaramayabilir. Çünkü online yemek siparişlerinin asıl amacı eve teslimattır. Bulut mutfak avantajlarından biri, müşterilerin ihtiyaç duydukları herhangi bir yerden yemek siparişi verebilmesidir. Ayrıca bu iş modeli, maliyetleri düşürürken daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilmenize imkanı sağlar. Bulut mutfaklarında kullanılan teknolojik altyapı sayesinde, sipariş süreleri kısalmaktadır ve müşterilerin memnuniyeti artmaktadır.

Cloud Kitchen'ın (Bulut Mutfak) Avantajları Nelerdir?

Bulut mutfaklar genellikle tek çatı altında dünya mutfağından ünlü şeflerin yemeklerine kadar çok çeşitli alternatifler sunar. Ortak personel ve emlak maliyetleri nedeniyle, bir bulut restoran işletmek, klasik bir restorandan daha karlıdır. Bu nedenle hem mali hem de hizmet olarak bulut mutfakların pek çok avantajı vardır. Cloud Kitchen başlatarak elde edeceğiniz avantajlar ise şunlardır:
  • Azalan başlangıç maliyetleri: Bulut mutfak başlatırken geleneksel mutfaklarda yapılan pek çok harcamaya gerek kalmaz. Çok daha az maliyete ve az zamanda bir bulut mutfakla faaliyete geçebilirsiniz.
  • Hızlı lansman: Bulut mutfakta kapsamlı yenilemeler olmadan ve mutfak kurulumunun çoğu sizin için yapıldığından, yeni bir restoran markasını aylar değil haftalar içinde piyasaya sürebilirsiniz.
  • Düşük Giderler: Bulut mutfaklar, geleneksel restoran işletmelerine göre daha düşük maliyetli olabilirler. Bu işletmelerin kiralama, dekorasyon, mobilya ve personel gibi giderleri yoktur. Bu da daha düşük işletme maliyetleri ve daha fazla kar elde etme potansiyeline sahip olmanız anlamına gelir.
  • Esneklik: Dark kitchen işletmelerinde yerel pazar taleplerine göre esnek bir menü sunabilirsiniz. Bu, müşterilerinizin isteklerine ve trendlere hızlıca uyum sağlayarak, yeni ürünler ekleyebilme veya ürün yelpazesini değiştirebilme avantajına sahip olmanız anlamına gelir.
  • Daha Az Risk: Geleneksel restoran işletmeleri, işin başarısı için genellikle bir bölge seçimi yapmak zorundadır. Ancak, cloud kitchen ile birden fazla bölgede hizmet verebilirsiniz. Bu, işletmenizin tek bir bölgede başarısız olması durumunda, diğer bölgelerde hala kar elde edebileceğinizi gösterir.
  • Pratik çalışma hayatı: Hayalet mutfak işletmecileri pek çok evrak işi ile sizin yerinize ilgilenir. Örneğin; sağlık teftişleri, elektrik faturaları, ekipman onarımları, temizlik hizmetleri, emlak vergileri gibi yönetim işleri ile ilgilenmenize gerek kalmaz. Sadece menünüze odaklanabilirsiniz.
  • Konum: Yaya trafiği ve görünürlük, gerçek mekanda faaliyet gösteren bir restoranın başarısını belirleyen temel faktörlerdir. Ancak tüm bunlar bulut mutfaklar için geçerli değildir. Bunun yerine, satışları en üst düzeye çıkarmak için yüksek hacimli bir teslimat alanında konum seçebilirsiniz.
  • Teslimat ve Online Sipariş Kolaylığı: Cloud kitchen işletmeleri, online sipariş platformları ve mobil uygulamalar yoluyla hizmetlerini kolayca sunabilirler. Müşterileriniz, kolayca sipariş verebilir ve işletmeniz siparişleri hazırlayıp hızlı bir şekilde teslim edebilir. Bu, müşteri memnuniyeti ve işletme verimliliği açısından sizin için büyük bir avantajdır.
  • Markalaşma: Cloud kitchen işletmeleri, birden fazla restoran markası altında çalışarak, farklı lezzetler ve menüler sunabilirler. Bu, işletmenize geniş bir müşteri kitlesine hitap edebilme ve daha geniş bir pazar payı elde edebilme imkanı verir.

Cloud Kitchen'ın (Bulut Mutfak) Dezavantajları Nelerdir?

Geleneksel restoranların yerini almamasına rağmen, bulut mutfaklar, farklı avantajları nedeniyle girişimciler tarafından tercih edilir. Ancak her iş modelinde olduğu gibi Cloud Kitchen'ın da bazı dezavantajları vardır. Teslimatların daha kısa sürede ve daha çok kullanıcıya ulaşması için yüksek maliyetli mutfaklar kiralamanız gerekebilir. Bu maliyetlerden kısmak, daha uzak bölgelerde çalışmak anlamına gelir. Bunun sonucunda daha az kullanıcı ve düşük kazanç ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle bulut mutfaklarda da bölge seçimi oldukça önemlidir. Teslimatlar üçüncü taraf çalışanlar tarafından yapılıyorsa iyi denetlemeniz gerekir. Çünkü burada fiziksel bir restoran olmadığı için müşterilerin hakkınızda olumlu düşünmesini sağlayan faktörler, yemeklerinizin lezzeti ve teslimat süresidir. Teslimatta yaşanan gecikmeler puan kaybetmenize neden olabilir. Bununla birlikte yemeklerin ideal sıcaklıkta teslim edilmesi de oldukça önemlidir ve ek maliyetler yaratabilir. Cloud Kitchen'ın (Bulut Mutfak) dezavantajları olsa da, avantajları göz önünde bulundurulduğunda tercih edilen bir iş modelidir. İyi bir planlama ve yönetim ile bu dezavantajların üstesinden gelebilirsiniz.

Bulut Mutfak Kimler Kimler için Uygun?

Bulut mutfaklar, girişimcilerin hedeflerinde olsa da hazır restoran sahipleri, catering şirketleri de bu sektörde faaliyet gösterebilir. Büyüme hedefi olarak bulut mutfaklardan yararlanabilen işletmeler ise şöyle sıralanabilir:
  • Catering şirketi sahipleri
  • Paketli hazır gıda üreticileri
  • Kendi teslimatını yapabilen restoranlar
  • Haftanın birkaç günü yemek hazırlığı yapan şirketler
  • Piyasaya sürülecek yeni gıdalarını test etmek isteyen şirketler

Cloud Kitchen (Bulut Mutfak) için Doğru Teknolojiyi Seçmek

Cloud Kitchen işletmelerinde, doğru POS sistemlerini seçerek işlerinizi verimli bir şekilde yürütebilirsiniz. Bu sistemler, sipariş yönetimi, ödeme işlemleri ve stok takibi gibi işlemlerinizi kolaylaştırır. POS sistemlerinin seçiminde, işletmenizin büyüklüğü, bütçesi ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Çalışanlarınız birden fazla tablet yerine, tüm siparişleri toplayan ve bunları tutarlı bir biçimde doğrudan mutfağınıza teslim eden tek bir sisteme yatırım yapabilirsiniz. Bu şekilde siparişleri daha hızlı teslim ederken personel maliyetlerinden tasarruf edebilir, müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz.

Bulut Mutfaklar ve Geleneksel Mutfaklar

Bulut mutfaklar geleneksel restoranların aksine, fiziksel bir mekana ihtiyaç duymadan yiyeceklerin hazırlanması, paketlenmesi ve teslimatının yapılması esasına dayanır. Bu sayede maliyetleriniz düşerken, müşterilerinize de daha hızlı ve uygun fiyatlı hizmet sunmanız mümkün olur. Geleneksel mutfaklara göre daha kolay kurulum ve yönetim olanağı tanıyan bulut mutfaklar, aynı zamanda restoran sahiplerinin de yararlanabileceği yeni bir iş modelidir. Ancak kıyaslama yapıldığında her iki modelin de artıları ve eksileri vardır. Bulut mutfakları, online platformlar üzerinden sipariş alarak çalışırken, geleneksel mutfaklar fiziksel olarak var olan bir mekanda hizmet verirler. Örneğin, geleneksel mutfak için daha fazla sermaye gerekirken bulut mutfaklar için daha az sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca geleneksel mutfakların idari zorlukları daha fazladır. Çünkü kiralık bir iş yeri yerine tüm gelirler, giderler, personel ve restoran yönetim sorumlulukları ile ilgilenmeniz gerekir. Bulut mutfaklarda daha az personelle çalışabilirsiniz. En önemlisi bulut mutfakta kar marjınız geleneksel mutfakla karşılaştırıldığında daha yüksektir.

Cloud Kitchen Kiralama Nedenleri

Cloud kitchen kiralama nedenlerinin birçoğu mali kaynaklı olsa da birçok farklı nedenden dolayı bulut mutfaklara rağbet fazladır. Çünkü geleneksel bir restoran işletmek istediğinizde oldukça görünür bir yerde olmasını istersiniz. Bu nedenle geleneksel restoran işletmeleri, yüksek kira maliyetleri, personel giderleri ve donanım maliyetleri nedeniyle yüksek bir başlangıç maliyetine sahiptir. Ancak bulut mutfaklarda sadece yemeklerinizi hazırlamak için kiralanan bir mutfak yeterlidir. Öte yandan hızlı teslimat, lezzetli ve uygun fiyatlı yemekler her zaman ilgi çekicidir. Çünkü yemek sektörü genel bir ihtiyaca hizmet eder ve özellikle çalışanlar için seçeneklerin artması ve fiyatların uygunluğu oldukça önemlidir. Kısaca düşük maliyetler hem müşteriler hem de sizin için kazanç anlamına gelir. Cloud Kitchen kiralamak, risk almadan işletme fikirlerinizi test etmenize de olanak tanır. Ayrıca, mevcut müşterilerinize daha fazla çeşitlilik sunabilen yeni markaların yaratılmasını da sağlayabilirsiniz. Bulut mutfak modeliyle restoranların sadece yoğun saatlerde çalışmasına izin vererek maliyetlerinizi azaltabilirsiniz. Sonuç olarak, Cloud Kitchen (Bulut Mutfak) kiralamak, yüksek başlangıç maliyetlerinden kaçınmanızın yanı sıra yeni markalar yaratmak ve müşterilerinize daha fazla çeşitlilik sunmak için harika bir seçenektir. Siz de Cloud kitchen başlatmak ve sermayenizi yemek sektörünün bu yeni iş modeli ile değerlendirmek isterseniz, Adisyo'nun restoran yönetim ve teslimat hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Adisyo çoklu şube yönetimi, paket siparişi ve kurye yönetimi gibi özellikleri ile Cloud Kitchen iş modelini destekleyen bir yazılıma sahiptir. Adisyo'ya üye olarak, işletmenizin ihtiyaçlarına en uygun yöntemi keşfedebilir, verimliliğinizi arttırabilir, müşterilerinize daha iyi hizmet sunabilirsiniz.

Mutfak Sipariş Yönetimi ile Verimliği Maksimuma Çıkarın

Daha fazla bilgi için sizi hemen arayalım!

Diğer Blog Yazıları

Restoran ve Cafe

İşletme sahibi olmak isteyen birçok kişi, cafe, lokanta veya restoran açmak ister.

Yemek

POS sistemleri, cafe, restoran gibi işletmelerin müşterilerden alacakları ödemeleri kredi kartı, banka kartı veya diğer elektronik ödeme yöntemleri ile kabul etmelerine olanak sağlar.

Restoran ve Cafe

ÖKC entegrasyonu, ticari işlemlerin yasal ve güvenli bir şekilde kaydedilmesini sağlamak amacıyla yazar kasa ve Pos işlevlerini bir araya getirerek satışları Gelir İdaresi Başkanlığı'na ileten, işletmelerin vergi yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesini sağlayan zorunlu bir uygulamadır.

Yemek

Restoran işinde başarılı olmak sadece yemeklerin lezzetine ve hizmet kalitesine bağlı değildir.

İletişim
Özellikler
Hakkımızda
Sözleşmeler
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İletişim
Sosyal Medya
app store adisyo
play store adisyo
Copyright © Adisyo 2023. Tüm Hakları Saklıdır
Google
5,0
yerli üretim adisyo