Adisyo Blog
Adisyo, blog sayfamızda sektörden güncel konularla ilgili yazılarımızı bulabilirsiniz

Yazar: Adisyo
Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Yıldızlı Restoranlar, Türk Şefler
Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Yıldızlı Restoranlar, Türk Şefler
Michelin yıldızı, dünya genelindeki restoranların kalitesini değerlendirmek için kullanılan prestijli bir puanlama sistemidir. Bu sistem, Michelin Rehberi tarafından yönetilmektedir ve restoranların yemek kalitesi, sunumu, servisi, atmosferi ve fiyatları gibi birçok faktöre göre değerlendirilir. Son yıllarda, Türkiye'deki restoranların kalitesi ve dünya çapındaki tanınırlığı artmaktadır. Türk mutfağı, zengin tarihi ve kültürel geçmişiyle birçok farklı lezzeti bir araya getirir ve Michelin yıldızlı restoranlar, bu lezzetleri modern bir yaklaşımla sunarak Türk mutfağının dünya çapında tanınmasına yardımcı olur. Bu yazıda, Michelin yıldızlı restoranların ne olduğunu, nasıl değerlendirildiğini ve Türkiye'deki Michelin yıldızlı restoranları ve Türk şefleri ele alacağız. Michelin yıldızlı restoranlar ve Türk şefler hakkında merak ettiklerinizi sizler için kaleme aldık.Michelin Yıldızı Nedir?
Michelin, 1850’li yıllarda kurulan bir araç lastiği markası. Bu lastik markası nasıl oluyor da lezzet değerlendirme otoritesine dönüşüyor? Önce tarihin tozlu sayfalarını biraz karıştıralım ve Michelin Yıldızı nedir? sorusuna cevap bulalım. Andre Jules ve Edouard Michelin kardeşlerin kurduğu Fransız lastik şirketi Michelin’in satışları düşünce pazarlamacılar çareler aramaya başlıyor. Ortaya şöyle bir fikir çıkıyor: Yol üzerindeki restoran ve kafelere, ziyaretçilerin dikkatini çekmek için bir rehber hazırlayalım… Rehbere; otomobil tamircilerinden haritalara, lastik satış merkezlerinden benzin istasyonları ve otellere kadar her şey giriliyor; restoran önerileri dışında! Çünkü hedef belli: Kara yolu seyahatinin cazibesini ve tabii ki lastik satışlarını artırmak. Rehber dağıtılmaya başlanıyor, ilk kopya 35 bin adet basılıyor. Kısa bir zaman sonra restoran önerileri de talep ediliyor ve restoranların da rehbere eklenmesine karar veriliyor. Bu “kırmızı” renkli kitaplar o gün bugündür aynı renkte. Sonra da “yıldız”lar verilmeye başlanıyor. Yıldız puanlaması, üç seviyede tasarlanıyor. En yüksek seviye, üç yıldız. Her yıldız bir yıl süreyle geçerli olmaya başlıyor, hemen 3 yıldız alınabileceği gibi yavaş yavaş yükselmek de mümkün… Bir yıldız; “Alanında çok iyi bir restoran” demek. İki yıldız; “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamına gelirken üç yıldız; “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamını taşıyor. Kısacası yıldızın şeflere değil, mekanlara verildiğini eklemekte yarar var çünkü sadece yemekler değerlendirilmiyor; servisten temizlik kurallarına kadar her detay puanlamayı etkiliyor. Yıldız alan şef, ününü katlıyor; restoranı ziyaretçi akınına uğruyor. Şef -kaybetmediği sürece- hangi işletmeye giderse gitsin “yıldızlı şef” olarak ününü koruyor. Michelin Rehberi Direktörü Jean Luc Naret’e göre 3 Michelin Yıldızına sahip olan restoran ve otellerin gelirinde yüzde 30’luk bir artış gerçekleşiyor. Yıldız kaybedenler, zarar edebiliyor. Yıldızını kaybeden bir restoran yüzde 30 veya yüzde 40’lık oranda gelir kaybı yaşıyor ki bu restoran ciddi bir rakam. Her yıl teftiş yapılıyor ve gerekli şartları yerine getirmeyenlerin ellerinden yıldızları alınıyor. Yıldızı kaybetmek de bazı şefler için bir yıkım demek. 1996 yılında Şef Alain Zick ve 2003’te Bernard Louseau yıldızlarını kaybettikleri için intihar ediyor!Michelin Yıldızını Kim Ya da Kimler Veriyor?
Bir şef ve restoran için bu denli önemli olan “yıldız”ları kimler veriyor? Değerlendirme nasıl yapılıyor? Michelin tarafından seçilen gurmeler, büyük bir gizlilik içerisinde yıldızları belirliyor. Aynı restoran, birkaç uzman tarafından değerlendiriliyor ve çalışanların hiçbirinin bu puanlama aşamasından haberi olmuyor. Peki neler baz alınıyor? Bu değerlendirmede sadece yemekler değil; işletmenin hizmet kalitesi, temizliği, sunum şekilleri de göz önünde bulunduruluyor. Michelin incelemecileri, restoranın tüm detaylarını değerlendiriyor ve yıldız puanlaması için bir değerlendirme raporu hazırlıyor. Dünya genelinde “Michelin Yıldızı”na sahip 2817 restoran bulunmaktadır. Bu restoranlar arasında tek yıldızlı olanlar 2290, iki yıldızlılar 414 ve üç yıldızlı olan restoranların sayısı 113’dür. Ülkeler arasında 600 yıldızla Fransa birinci sırada. Tokyo ise 217 Michelin yıldızına sahip restoranlar ile dikkat çekiyor. İtalya, Almanya ve ABD ise bu yarışın diğer iddialı ülkeleri.Michelin Yıldızlı Restoranlar
yüksek kaliteli yemekleri ve hizmeti olan işletmeler olarak kabul ediliyor. İşte bu restoranlardan bazıları:- İskandinav mutfağından en özel lezzetleri sunan Kopenhag’daki Noma (Şef Rene Redzepi).
- Şef Alain Ducasse’nin kendi adını taşıyan restoranı Alain Ducasse at The Dorcheste. Fransız mutfağının en iyi temsilcilerinden. Londra’da The Dorchester Oteli’nin içerisinde yer alıyor.
- Şef Heston Blumenthal ve The Fat Duck. İngiltere’nin Bray kentinde. Deniz ürünleriyle ünlü.
- İngiltere Berkshire’da yer alan The Waterside Inn. İki kardeşin imzası var. Fransız mutfağı.
- California Napa Vadisi’ndeki Şef Thomas Keller’ın 2005’te 3’üncü Michelin Yıldızı’nı elde eden restoranı, The French Laundry.
- Hyde – Oslo, Norveç.
- Alo, Toronto-Kanada.
- Üç kardeşin sahibi olduğu İspanya’daki El celler de Can Roca. Katalan Mutfağı.
- Restaurant Gordon Ramsay, televizyon ekranlarından da tanınan Şef Gordon Ramsay’in sahip olduğu bir işletme. Ünlü şefin 14 restoranı var. Londra’da Fransız mutfağı meraklılarını ağırlıyor.
- ABD’nin 3 Michelin Yıldızlı restoranlarından biri olan Alinea.
Michelin Yıldızlı Şefler
yemek pişirmeyi bir sanat haline getirmiş ustalar. Bu şefler, yalnızca yemeklerinde kullanacakları malzemeleri seçmekle kalmıyorlar, aynı zamanda yemek sunumunda da büyük bir özen gösteriyorlar. Lezzet, görünüm ve aroma gibi unsurların tümü, Michelin Yıldızlı Şeflerin yemeklerinin başarısını belirliyor. Michelin Yıldızlı Şeflerin yıldızlı restoranları, dünyanın en önemli yemek merkezleri arasında yer alıyor. Bu restoranlar, yalnızca mükemmel yemekleri sunmakla kalmıyor, aynı zamanda benzersiz bir yemek deneyimi de sunuyor. Michelin Yıldızlı şefler, müşterilerine unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşatmak için sürekli olarak kendilerini yeniliyorlar ve geleneksel yemekleri modern bir şekilde sunuyorlar. İşte bu şeflerden bazıları:- Alain Ducasse (İngiltere), Dünyanın en çok Michelin Yıldızına sahip şefi.
- Pierre Gagnaire (Fransa)
- Yannick Alléno (Fransa)
- Anne-Sophie Pic (Fransa)
- Gordon Ramsay (İngiltere)
- Thomas Keller (ABD)
- Yoshihiro Murata (Japonya)
- Seiji Yamamoto (Japonya)
- Andreas Caminada (İsviçre)
Michelin Yıldızlı Türk Şefler
Türk mutfağı, son yıllarda dünya çapında tanınmaya başlayan ve Michelin yıldızı kazanan şefler sayesinde daha da popüler hale gelmektedir. Türk mutfağından ilham alan yaratıcı tarifler, geleneksel lezzetlerin modernize edilmesiyle ortaya çıkarılan tatlar ve enfes sunumlar, dünya çapındaki yeme içme endüstrisinde büyük ilgi uyandırıyor. Önceki yıllarda Michelin Rehberinin ‘The Plate’ ödülüne layık gördüğü Türk şefler bulunmaktadır. Arda Türkmen, Mehmet Gürs, Maksut Askar ve Civan Er bu ödülü alan Türk şeflerdir. Michelin Yıldızlı Türk şefler arasında öncelikle Türkiye dışından birini görüyoruz. Almanya Hamburg’daki Le Canard Nouveau adlı restoranıyla 2006 yılında bu saygın ödülü olmayı başaran Türk aşçı, Şef Ali Güngörmüş. Daha sonra Güngörmüş radikal bir kararla bu restorandan ayrılıyor ve Münih’te Pageou adlı bir restoran açıyor. 2023 yılına geldiğimizde ise Türkiye’den 5 restoran Michelin Yıldızı kazandı. Bu restoranlardan 4’ü 1 Michelin Yıldızı alırken Fatih Tutak’a ait restoran 2 Michelin Yıldızına layık görüldü. İşte Türkiye’de Michelin Yıldızlı restoranlar ve şefler:- TURK Fatih Tutak- Şef Fatih Tutak
- Araka- Şef Zeynep Pınar Taşdemir
- Mikla- Şef Cihan Çetinkaya
- Neolokal- Şef Maksut Aşkar
- Nicole- Şef Serkan Aksoy
Diğer Blog Yazıları

Yazar: Adisyo
Cafe, Restoran, Lokanta Açmak için Gerekli Belgeler
İşletme sahibi olmak isteyen birçok kişi, cafe, lokanta veya restoran açmak ister.

Yazar: Adisyo
Restaurant Tanıtımı Nasıl Yapılır? Restaurant Tanıtım Yazısı Örnekleri
Tanıtım ve reklam, yeni açılan bir işletmenin varlığını sürdürmesi ve faaliyet gösterdiği piyasada yer alan rakiplerinin karşısında durabilmesi için şart.

Yazar: Adisyo
Yemeklerde Kullanılan 5 Temel Soslar Hangileridir?
Soslar yemeğinize şüphesiz değer katar. Bir yemeği kremsi, daha sulu hale getirir ve esas olarak temel bileşenlere lezzet verir.

Yazar: Adisyo
İyi Bir Catering Seçmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Büyük çapta yemek hizmeti sunan ve farklı sektörlerdeki iş yerlerinin önemli bir ihtiyacını karşılayan catering şirketleri ürün ve hizmet kalitesi açısından çeşitlilik gösteriyor.

Yazar: Adisyo
Alakart Restoran Nedir? Ne Demektir? Özellikleri
Otel, restoran, kafe gibi hizmet alanlarında yapılan yemek servisleri farklılık gösterir.

Yazar: Adisyo
İmza Tabağı Nedir?
Markasını imza bir yemekle ilişkilendirmek, her restoranın ya da aşçının arzusudur. Çünkü imza tabağı, bireysel olarak şefi veya restoranı ...

Yazar: Adisyo
Steakhouse Restoranı Nasıl Açılır?
Son yıllarda, sosyal medyanın da etkisiyle gelişen ve dönüşen restoran kültürü, çok sayıda konsepte özel farklı restoranların açılmasını sağladı.

Yazar: Adisyo
Demi Glace Sos Nedir? Nasıl Yapılır? Tarifi
Demi glace, Fransız mutfağındaki diğer pek çok sosun temeli olan zengin, yapışkan kahverengi bir sostur.

Yazar: Adisyo
Gurme Nedir? Nasıl Gurme Olunur?
Demi glace, Fransız mutfağındaki diğer pek çok sosun temeli olan zengin, yapışkan kahverengi bir sostur.

Yazar: Adisyo
Şef Ne Demektir, Nedir, Şef Nasıl Olunur?
Yemek yapmak bir sanattır ve şefler, bu sanatı ustalıkla icra eden kişilerdir. Şefler, mutfakta yemekleri hazırlayan, sunan ve yöneten liderlerdir.

Yazar: Adisyo
Bıçak Çeşitleri Nelerdir? Özellikleri, Bıçak Kullanma Teknikleri
Bıçak, mutfakların vazgeçilmez ekipmanlarının başında geliyor.

Yazar: Adisyo
Sofra Adabı Nedir?
Sofra, yemek yeme kuralları ile başlayıp oturuş ve davranış şekillerine kadar birçok farklı konuyu kapsayan ayrıntılı bir kavram.

Yazar: Adisyo
Gıda İsrafı Nedir? Gıda İsrafını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Gıda israfı, günümüz dünyasında büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor ve hem ekonomik hem de çevresel açıdan olumsuz etkiler yaratıyor.

Yazar: Adisyo
Fransız Servisi Nedir? Nasıl Yapılır?
Lezzet tutkunları bir yemekten keyif alabilmek için sadece menünün kalitesine değil ortamın ambiyansına ve yemeğin servisine de büyük önem verir.

Yazar: Adisyo
Tablet Menü Nedir?
Gelişen teknoloji hayatın her alanında etkisini gösterirken kafe restoran sektöründe de önemli değişikliklere imza atıyor.

Yazar: Adisyo
Menü Mühendisliği Nedir?
Restoranınızın menüsü, bir yemek listesinden çok daha fazlasıdır. Potansiyel müşterileri markanızla tanıştırmak ve onları benzersiz mutfağınız hakkında heyecanlandırmak için en büyük pazarlama aracınız olabilir.

Yazar: Adisyo
POS Sistemi Nedir? Sanal POS Adisyon Sistemi, Fiyatları
POS sistemleri, cafe, restoran gibi işletmelerin müşterilerden alacakları ödemeleri kredi kartı, banka kartı veya diğer elektronik ödeme yöntemleri ile kabul etmelerine olanak sağlar.

Yazar: Adisyo
Yemek Kamyonu Nasıl Başlatılır?
Gıda kamyonu olarak da anılan yemek kamyonları, yiyecek içecek sektörünün uygulanabilir

Yazar: Adisyo
Menü Türleri Nelerdir?
Fransızca kökenli bir kelime olan menü, en genel tanımı ile sofrada servis edilecek yemeklerin hepsi anlamına gelir.

Yazar: Adisyo
Masa Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bir restoranda yemeklerin lezzeti ve servis hizmeti kadar önemli diğer bir nokta ise kuşkusuz masa düzenidir. Etkileyici bir masa düzeni misafirlerin restorandan memnun ayrılmasını ve hatta restoranın daimi müşterisi olmasını sağlar.

Yazar: Adisyo
Restoran Müdürünün Görevleri Nelerdir?
Sosyal yaşamın önemli mekanlarından biri olan restoranların sorunsuz şekilde işlemesini sağlayan en önemli kişilerden biri restoran müdürüdür

Yazar: Adisyo
Cafe Restoran Tasarımları Nasıl Olmalı? Konsept, Nostalji Cafe Tasarım İpuçlarıp
Cafe ve restoranlar, müşterilerine lezzetli yemeklerin yanı sıra sıcak ve samimi bir atmosfer sunarak keyifli bir yeme-içme deneyimi yaşatırlar.

Yazar: Adisyo
Cafe Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?-2023 | Cafe Açmak İçin Gerekli Belgeler
Cafe açmak, girişimci ruhunu kullanmak isteyen insanların genellikle ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Yazar: Adisyo
Bilinmesi Gereken Temel Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir?
Yemek yapmak, sektör profesyonelleri için sadece iş değil, aynı zamanda bir sanat.

Yazar: Adisyo
Kendine Has Özellikleriyle Öne Çıkan En Popüler 4 Restoran Servis Çeşidi
Bir kafe ve restoranda yemeğin kalitesi ve müşterilerin memnuniyeti için hazırlanma ve pişirme kadar yemeklerin servisi ve sunumu da önemlidir.

Yazar: Adisyo
Cloud Kitchen (Bulut Mutfak) Nedir? Hayalet Mutfak İle İlgili Kapsamlı Rehber
Gıda sektörü hem teknolojinin gelişmesi hem de ortaya çıkan yeni gereksinimler nedeniyle hızla değişen bir sektör.

Yazar: Adisyo
Restoranlar İçin 6 Etkili Pazarlama Stratejisi
Günümüzde restoranların çalışma ve pazarlama stratejileri, dijital teknolojinin hayat bulması ile kökten değişim gösterdi. Dijital dünya sayesinde restoran sahipleri geleneksel yöntemle ağızdan ağza dolaştırılan sözlere bağımlı değiller.

Yazar: Adisyo
Restaurant İş Planı Nasıl Yazılır? Restaurant İş Planı Örnekleri
Restoran açmak isteyen herkesin mutlaka bir iş planına ihtiyacı vardır.

Yazar: Adisyo
İyi Bir Restoran Web Sitesi Nasıl Olmalıdır?
Restoran işinde başarılı olmak sadece yemeklerin lezzetine ve hizmet kalitesine bağlı değildir.

Yazar: Adisyo
Restoran Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hem sosyalleşme hem de lezzetli yemek yeme mekanı olan restoranlar, günlük hayatta önemli bir yere sahip.

Yazar: Adisyo
Restoran Mutfağında Olması Gerekenler Nelerdir?
Restoran açmak isteyen bir girişimci iseniz, düşünmeniz gereken birçok detay var.

Yazar: Adisyo
Cost Control Nedir? Cost Control Nasıl Hesaplanır?
Cost control, yapılan eylemlerin işletme üzerindeki etkilerini değerlendiren faydalı bir uygulamadır.

Yazar: Adisyo
Adisyon Nedir? Adisyon Nasıl Hesaplanır?
Fransızcada “hesap” anlamına gelen adisyon, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız kelimelerden biridir.

Yazar: Adisyo
Okunması Gereken Gastronomi Kitapları
Yunanca “mide” ve “kural” kelimelerinin birleşiminden oluşan gastronomi, en basit şekilde “iyi yemek pişirme bilimi” olarak değerlendirilir.

Yazar: Adisyo
SIFIR ATIK PROJESİ VE YEŞİL RESTORANLAR
Geri dönüşüm var, geri dönüş yok! Yeme-içme sektöründeki “yeşil restoran”ların yükselişinden gün geçtikçe yaygınlaşan “Sıfır Atık Projesi”ne, sürdürülebilirlik kavramını ele aldık

Yazar: Adisyo
2022 ve Sonrası İçin Yeme-İçme Sektörü Trendleri
Pandemi sürecinin pek çok sektörü değiştireceği öngörülüyor ki bunların başında Yeme-İçme sektörü geliyor.

Yazar: Adisyo
Dünyanın En Eski Restoranları
Finansal hizmetler sağlayıcısı “NetCredit”, Antarktika hariç her kıtada yüzlerce işletmeyi kapsayan bir araştırmaya imza attı ve ortaya (çevrimiçi de ulaşılabilen) “Dünyanın En Eski 10 Restoranı” çıktı.

Yazar: Adisyo
Müşteri Memnuniyeti/ Müşteri Sadakati
Günümüzde ürün kalitesi, fiyat, satış öncesi ve sonrası hizmetler, bulunabilirlik, güvenirlik, dijitalleşme, itibar yönetimi, müşterilerin beklentilerini anlamak gibi şüphesiz pek çok etken var ama bu yazıda çok popüler olan “müşteri memnuniyeti/ müşteri sadakati” kavramları üzerine eğileceğiz.

Yazar: Adisyo
Kurye Paket Yönetiminin İşletmelere Avantajları ve Önemi
2020 yılı şüphesiz tüm dünya için zor geçiyor. Covid-19 salgını sebebiyle pandemi ilan edilmesi adeta hayatı felç etti. Sosyalleşmek, eğitim almak, işe gitmek hatta bir restoranda yemek yemek bile kısıtlandı.

Yazar: Adisyo
Dijital Cep Menü Özellikleri Nelerdir?
Dünya değişiyor, dijital yaşam yaygınlaşıyor. Günümüzde teknolojinin getirdiği kolaylığı inkâr edemeyiz. Alışverişten eğitime, sağlıktan sosyal yaşama kadar her ihtiyacımızı teknoloji sayesinde giderebiliyoruz.

Yazar: Adisyo
Cafe Otomasyon Programını Kullanmak İçin Nedenler
Kafe otomasyon programları sektörün yenilikçi ve sistemli yönünü temsil ediyor. Hala kafe & restoran otomasyonlarını kullanmıyorsanız eğer bu yenilikten bihaber olabilirsiniz ancak teknolojinin getirdiği sistemli, güvenli, disiplinli bu program ile kesinlikle yeni bir deneyim kazanmak mümkün.

Yazar: Adisyo
Restoran ve Kafe İşletmeciliğinin Püf Noktaları
Bir restoran/ kafe sahibi veya işletmecisi misiniz? Yeme-içme sektörüne yatırım yapmayı mı planlıyorsunuz? Yalnızca mutfakta değil, mekanın farklı alanlarında mı görev yapıyorsunuz? Yoksa iyi bir hizmet bekleyen daimi müşterilerden misiniz? Aşağıdaki tavsiyeler, bu soruların herhangi birine “evet” cevabı verenler için…

Yazar: Adisyo
Bu Filmlerin Başrolünde “Yemek” Var!
Şeflerin Savaşı’ndan Çikolata’ya, Başrolünde “Yemek” Olan Unutulmaz Filmler

Yazar: Adisyo
Paket Servisin Püf Noktaları Nelerdir?
Paket Servisin İncelikleri - Restoran ve Kafe İşletmecilerine Altın Değerinde Öneriler

Yazar: Adisyo
Yaz Sıcakları İçin En Lezzetli İçecekler
Sıcakları Bertaraf Edecek Enfes Yaz İçecekleri...

Yazar: Adisyo
İyi Bir Garson ve ya Servis Elemanında Bulunması Gereken Özellikler
Herkes Garsonluk Yapabilir Ama Herkes İyi Bir Garson Olamaz! İyi Bir Garsonda Bulunması Gereken Özellikler

Yazar: Adisyo
Mekanlar İçin Dijital Pazarlamanın Önemi… Kafe Ve Restoranlar İçin Sosyal Medya Yönetimi
Şeflerin Savaşı’ndan Çikolata’ya, Başrolünde “Yemek” Olan Unutulmaz Filmler...

Yazar: Adisyo
Yazın Tüketilmesi Gereken Besinler
Restoran ve Kafe Menülerinde de bu Yiyecekleri Sorunuz!...

Yazar: Adisyo
Restoran Menüsü Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Kurallar
Başarılı Menü Tasarımı Nasıl Yapılır? Bu Tüyolardan Yararlanın...

Yazar: Adisyo
Restoranlarda POS Sistemi Kullanmanın Faydaları
Restoran işletmeleri, müşteri memnuniyetini arttırmak, siparişleri hızlı ve doğru bir şekilde yönetmek ve stok takibini kolaylaştırmak gibi birçok zorlukla karşı karşıyadır.
İletişim
- Merdivenköy Mah. Yumurtacı Abdibey Cd. No:10 B-Blok Kat:14 D:138 Kadıköy/İstanbul
- +90 (216) 706 06 24
Özellikler
Hakkımızda
Sözleşmeler
Kaynaklar
İletişim
- Merdivenköy Mah. Yumurtacı Abdibey Cd. No:10 B-Blok Kat:14 D:138 Kadıköy/İstanbul
- +90 (216) 706 06 24
