Şef Ne Demektir? Şef Nedir?
Şef terimi genellikle yemek hazırlamaktan sorumlu aşçıları ve diğer mutfak profesyonellerini ifade etmek için genel bir terim olarak kullanılır. Peki spesifik manada şef ne demek? Şef, mutfakta yüksek düzeyde uzmanlığa ulaşmış profesyonel bir aşçıdır. Şefler mutfak personelinizi yönetmek ve yönlendirmek, menüler oluşturmak, yemekler hazırlamak, malzemeler sipariş etmek, gıda güvenliği standartlarının karşılandığından emin olmak ve diğer aşçıları denetlemekten sorumludur. Ayrıca şef olarak müşterilerinizin beğeneceği en iyi yemekleri hazırlamak için gıda trendleri ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Aşçılık becerilerine sahip olmanızın yanı sıra mutfağın sorunsuz çalışmasını sağlamak için mutfak personeli ve garsonlarla da etkili bir şekilde iletişim kurabilmelisiniz. Malzeme ve tariflerin yanı sıra işletmenin envanter yönetimi söz konusu olduğunda da organize ve verimli olmanız gerekir. En önemlisi, müşterilere keyifli bir yemek deneyim sunmak için mükemmel müşteri hizmetleri becerilerine sahip olmalısınız. Mutfakların yönetiminde uzman mutfak becerilerine ve uzmanlığa sahip bir kişi anlamına gelen şef olabilmek için mevsimsellik, beslenme, sürdürülebilirlik, porsiyon kontrolü ve sağlık yönetmelikleri konusunda keskin bir anlayışa sahip olmalısınız.Aşçı Şef Nasıl Olunur?
Aşçılık mesleği, yemek pişirme ve hazırlama becerilerine sahipseniz sizin için ideal bir seçenek olabilir. Peki şef nasıl olunur? Şef olabilmek için yapmanız gerekenler şunlar:Her meslekte olduğu gibi şeflikte de pratik bilginin yanı sıra yapacağınız işin eğitimini almanız size büyük avantaj sağlar. Aldığınız eğitim, teorik bilginizi çok daha kolay şekilde pratiğe dökmenize imkan sağlar. Büyük ve köklü restoranlarda şef olmak istiyorsanız akademik eğitim önemlidir. Bunun için;
- 2 yıllık aşçılık ön lisans programlarına ya da
- Üniversitelerin 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerine Üniversite YGS’de yeterli puanı alarak giriş yapabilirsiniz.
Bu kursların yanında çok sayıda özel aşçılık okullarından da eğitim alabilirsiniz. İstanbul Maslak’taki Chef’s Table, İzmir Balçova’daki İzmir Mutfak Sanatları Akademisi, Ankara Çankaya’da bulunan Aşçılık Akademisi bunlarda yalnızca birkaçı. Bunların yanı sıra hemen iş hayatına atılıp alaylı şef olmayı da tercih edebilirsiniz. Restoranlarda en alt basamaktan komi olarak göreve başlayabilirsiniz. Çalıştığınız işletmede garsonların yardımcısı olarak görev alırken mesleğin inceliklerini öğrenebilirsiniz. Size meslekle ilgili ince detaylar ve püf noktalar hakkında uzmanlık sağlayacak olan bu süreci iyi değerlendirmelisiniz. Sonrasında ise garson, aşçı ve hatta şef olma yolunda ilerleyebilirsiniz.
Şef Olmak için Gerekenler
Şef olmak için eğitim almanızın yanında aşçılık mesleğinin bütün kademelerinde çalışmış olmanız gerekir. Şef ile aşçı arasındaki fark da burada ortaya çıkar. Aşçının restoranlarda mutfağı idare etmek ve yiyecekleri hijyen kurallarına uygun şekilde servise hazır hale getirmek gibi görevleri vardır. Şef ise mutfağın her şeyinden sorumlu deyim yerindeyse mutfağın sahibi gibi görev yapan kişidir. Şeflere aynı zamanda aşçıbaşı da denir. Şef olmak istiyorsanız öncelikle aşçılık yapmalısınız. Her meslekte olduğu gibi aşçılık mesleğinde de en önemli kriter bu mesleğe karşı ilgi duymanız ve bu işi yapmaktan keyif alıyor olmanızdır. Şef olmak sadece yemek yapmak ve mutfakta uzun saatler geçirmek değildir. Eğer yeni tatlar keşfetme tutkunuz varsa siz de şef olmayı düşünebilirsiniz. Yemek pişirmek tek başına şef olabilmeniz için bir kriter değildir. Yaptığınız yemeklerin sunumu konusunda da başarılı olmanız gerekir. Çünkü yemeğinin lezzetinin yanında sunumdaki görsellikte sizin şef olarak farkınızı ortaya çıkarır. Yeni tatlar ve sunumlar yapmak işinizin önemli bir parçasını oluşturur. Diğer şeflerle rekabet edebilmek için güncel sektör trendlerini takip etmelisiniz. Bu nedenle şef olmak için yeniliklere açık ve araştırmacı bir kişiliğe sahip olmanız gerekir. Şef olarak mutfaktaki her şey hakim olabilmek için disiplinli ve yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilen bir yapınızın olması gerekir. Müşterilerin siparişlerini hızlıca hazırlamanız ve masadaki konukların yemeklerini aynı anda servis edebilebilmeniz için disiplinli ve planlı bir çalışma yapmanız gerekir. Elbette her şefin güçlü bir iş ahlakına da sahip olması gerekir. Yüksek stresli durumlar ve bazı günler uzun çalışma saatleri söz konusu olduğunda, tam bağlılık ve özveri işin çok önemli bir parçasıdır. Yoğun vardiyalar almaya, çoklu görevler üstlenmeye ve bir ekip lideri olmaya hazır mısınız?İyi Bir Şef Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
İyi bir şef olmanız için öncelikle bu mesleğe karşı tutkunuzun olması gerekir. Bunun yanında disiplinli çalışmaya hazır olmalısınız. İşte size İyi bir şef olmak için bazı tavsiyeler:- İyi bir eğitim alarak, yemeklerin hazırlanması ve sunulması konusunda temel bilgileri edinin.
- Farklı mutfaklarda çalışarak çeşitli tarzları ve teknikleri öğrenin.
- Müşterilerinizi şaşırtacak ve memnun edecek yeni lezzetler deneyin ve yeniliklere açık olun.
- Mutfaktaki takımınızın her üyesine saygı duyun ve onların güçlü yönlerini kullanarak en iyi sonuçları elde etmeye çalışın.
- Müşterilerinize her zaman en iyi malzemeleri kullanarak kaliteli yemekler sunmaya özen gösterin.
- Sürekli değişen yemek pişirme teknikleri ve trendlerini takip ederek kendinizi geliştirin.
- İyi bir şef olmak zaman istediği için sabırlı ve kararlı olun.
- Kendinize ait bir tarz oluşturun ve yemeğinize özgü bir imza atmayı deneyin.
- Mutfağınızı her zaman hijyenik koşullara dikkat edin ve mutfak ekipmanlarınızın temiz olmasına dikkat edin.
- Yiyeceklerin tadı, sunumu ve servisi gibi konularda müşteri geri bildirimlerine kulak verin ve müşteri odaklı bir yaklaşım benimseyin.