WhatsApp
adisyo ile dakikalar içinde pos sisteminizi açın!
+90 (216) 706 06 24
ya da

Sofra Adabı Nedir? Yemek Yeme Adabı, Kuralları

Sofra Adabı Nedir? Yemek Yeme Adabı, Kuralları
Sofra, yemek yeme kuralları ile başlayıp, oturuş ve davranış şekillerine kadar birçok farklı konuyu kapsayan ayrıntılı bir kavram. Bu nedenle bazı esaslara uymayı da gerektiriyor. Sofra adabı ile ilgili yazılı kurallar bulunmasa da herkes tarafından kabul gören birtakım gereklilikler mevcut. Aile içinde ya da toplumsal bir alanda olsun; bu gerekliliklere dikkat etmek görgü ve saygı açısından oldukça önemli. Peki sofra adabı nedir ve sofra adabıyla ilgili başlıca ilkeler neleri içeriyor?

Sofra Adabı Nedir?

Büyüklerimiz “Her şeyin bir adabı var” der, hâliyle sofraya dair de bir adaptan söz etmek mümkün. Çünkü özellikle Türk toplumunda sofra sadece yemek yemeyi değil, aile veya sevilen kişilerle bir araya gelip geçirilen kıymetli bir vakti temsil ediyor. Sofra adabı da bu vakti daha saygın kılmayı hedefliyor. İnsanların yemek masasında her açıdan nasıl davranması gerektiği ile ilgili bir dizi kurallar bütünü olan sofra adabı, toplumsal yapıya göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin, Türk toplumunda olmazsa olmaz bir kural Fransız toplumu için hiç önemli olmayabiliyor. Ancak yine de her toplumda nezaket çerçevesi içinde kalabilmek adına benzer kurallar öne çıkıyor.

Sofra Adabı Kuralları

Sofrada uyulması gereken görgü kuralları göreceli olmayan ve herkes tarafından mantıklı bulunan kurallardan oluşuyor. Nitekim sofra adabı kuralları bir kişinin ortaya atması ile değil, uzun yıllar içinde yaşanılan toplumsal yapıyla beraber şekilleniyor. Her şeyden önce sofraya herkesle aynı anda oturmak gerekiyor. Aynı şekilde sofradan herkesten önce kalkmak da bir saygısızlık olarak kabul ediliyor. Yani sofrada bulunan kişilere uyum sağlamak ilk esas. Hemen ardından sofrada dik ve toplu bir şekilde oturmak geliyor. Yani masada yayılmak, etraftaki kişileri rahatsız edecek şekilde konumlanmak ve dirsekleri masa üzerine yerleştirmek kabul gören davranışlar değil. Masaya oturduktan sonra kırıntıların etrafa dağılmaması adına da dizlere peçeteyi açarak koymak çok önemli. Yemek bitiminde bu peçeteyi tabağın iç kısmına değil yan tarafına koymak da dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur. Sofra adabı çatal bıçak kullanımı da dikkat edilmesi gereken unsurların başında geliyor. Çatal bıçağın ne zaman ve hangi elde tutulacağına dikkat etmek gerekli. Ayrıca hangi yemeğin hangi kaşık, çatal ya da bıçakla yenmesi gerektiği konusunda da hassasiyet göstermek sofra sahibine karşı gösterilen bir saygının ifadesi. Sofrada tütün ürünleri kullanmak, sakız çiğnemek, bir elektronik cihazla meşgul olmak da asla yapılmaması gerekenler arasında. Yemek esnasında tatsızlık yaratabilecek din, siyaset gibi konulara değinmemek de bir görgü kuralı olarak öne çıkıyor.

Yemek Yeme Adabı

Sofrada genel görgü kurallarına dikkat ettikten sonra sırada yemek yeme adabı var. Burada da kesinlikle uyulması gereken belli başlı noktalar var. Öncelikle yemeğe başlamadan önce kadınların rujlarını peçete ile azaltması büyük önem arz ediyor. Çünkü bardak veya kadehte kalan ruj lekesi hoş bir görüntü oluşturmuyor. Yemeğin tadına bakmadan evvel yemeğe tuz eklenmesi de kabul görmeyen durumlardan biri. Tuz vb. baharatlar da masanın uzağında ise uzanıp almak yerine yakın olan kişiden rica edilmeli. Yemeğe başladıktan sonra ağız hep kapalı olmalı, mümkün olduğunca sessiz yemeye ve içmeye dikkat edilmeli. Aynı şekilde öksürme, hapşırma gibi refleks anlarında sofranın dışına doğru dönmek oldukça önemli. Limon gibi sıçrayabilecek yiyecekleri kullanırken başkalarına rahatsızlık vermemek adına elle siper almak gerekiyor. Kullanılan çatal, kaşık vb. gereçlerin direkt masa üzerine konulması hem saygı hem hijyen açısından hoş karşılanmıyor. Bu yüzden tabağın içine koymak en uygunu. Tabağa alınan yemekler de abartılı miktarlarda olmamalı. Az bir miktar yedikten sonra doyulmadığı takdirde tekrar yemek almak daha uygun. Dişleri karıştırmak gibi davranışlardan da kaçınmak gerekiyor. Son olarak sofradan kalkarken teşekkür etmek, nezaket göstermek de sofra adabıyla ilgili başlıca ilkelerden.

Restoran Adabı

Restoran adabı sofra adabına ek olarak dikkat etmemiz gereken bazı özel kuralları içeriyor. İlk olarak, restorana gitmeden önce rezervasyon yapmak ve randevu saatine sadık kalmak büyük önem taşıyor. Bu durum, restoranın işleyişini düzenli bir şekilde sürdürebilmesi için gerekli bir nezaket göstergesi. Rezervasyona ek olarak, restoranda uygun bir oturuş ve konuşma tonu kullanmak da diğer müşterilerin
Restoranda yemek seçimi yaparken de bazı görgü kurallarına dikkat etmek önemli. Öncelikle, garsona saygılı ve nazik davranmak, isteklerinizi anlayışlı ve sabırlı bir şekilde dile getirmek gerekiyor. Yemek siparişi verirken menüde yer alan terimlerle ilgili bilgi almak veya öneriler için garsona danışmak gayet normal; ancak bunu yaparken kibarlıkla ifade etmek önemli. Ayrıca, yemeğiniz servis edildiğinde şikayetlerinizi veya memnuniyetsizliklerinizi sakin ve saygılı bir üslupla iletmeye özen gösterilmesi gerekiyor.
Hayalinizdeki muhteşem sofraları sunarak konuklarınızı büyülemek ve etkileyici bir işletmecilik anlayışına kavuşmak sizin elinizde. Adisyo'nun sunduğu çeşitli avantajları keşfederek, kafe ve restoranlarınızda sipariş yönetiminden stok takibine kadar pek çok işleminizi kolaylıkla halledebilirsiniz. Hemen Adisyo ile tanışın ve işinizi zirveye taşımanın keyfini yaşayın!

Adisyo Garson Çağrı Sistemi ile Daha Hızlı Hizmet Sunarak Müşteri Deneyimini İyileştirin

Daha fazla bilgi için sizi hemen arayalım!

Diğer Blog Yazıları

Restoran ve Cafe

İşletme sahibi olmak isteyen birçok kişi, cafe, lokanta veya restoran açmak ister.

Yemek

POS sistemleri, cafe, restoran gibi işletmelerin müşterilerden alacakları ödemeleri kredi kartı, banka kartı veya diğer elektronik ödeme yöntemleri ile kabul etmelerine olanak sağlar.

Yemek

Gıda sektörü hem teknolojinin gelişmesi hem de ortaya çıkan yeni gereksinimler nedeniyle hızla değişen bir sektör.

Yemek

Restoran işinde başarılı olmak sadece yemeklerin lezzetine ve hizmet kalitesine bağlı değildir.

İletişim
Özellikler
Hakkımızda
Sözleşmeler
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İletişim
Sosyal Medya
app store adisyo
play store adisyo
Copyright © Adisyo 2023. Tüm Hakları Saklıdır
Google
5,0
yerli üretim adisyo