WhatsApp
adisyo ile dakikalar içinde pos sisteminizi açın!
+90 (216) 706 06 24
ya da

Demi Glace Sos Nedir? Nasıl Yapılır? Tarifi

Demi Glace Sos Nedir? Nasıl Yapılır? Tarifi
Demi glace, Fransız mutfağındaki diğer pek çok sosun temeli olan zengin, yapışkan kahverengi bir sostur. Pek çok sosa ilham vermesi ve yapılış biçimi, malzemeleri nedeniyle sosların başlangıç noktası olarak kabul edilir. Başarılı ve lezzetli bir demi glace sosu hazırlamak için ipuçlarını keşfetmek istiyorsanız, bu yazıyı okumaya devam edin.

Demi Glace Sos Nedir?

Demi glace sos, Fransız mutfağında önemli bir yere sahip olan, yoğun ve lezzetli bir sostur. Özellikle kırmızı et yemeklerinin yanında servis edilir ve bu tür yemeklere zenginlik ve derinlik katar. Demi Glace, başta temel İspanyol sosu olmak üzere bir dizi mutfak bileşeninin uyumlu birleşimiyle hazırlanır. Sosun özgün dokusu ve tat profili sayesinde, demi glace pek çok farklı tarifte kullanılabilir ve daha karmaşık sosların temeli olarak da işlev görebilir.

Demi Glace Sos Tarifi - Demi Glace Sos Nasıl Yapılır?

Çok eskiden uzun pişirme süreleri dünyanın en normal teknikleri olarak biliniyordu. Tam da bu sıralarda ortaya çıkan demi glace sos tarifi de hala aynı şekilde yapılır. Çünkü lezzeti bu uzun süren pişirme tekniğinden gelir. Peki demi glace sos nasıl yapılır? Demi-glace aslında yoğunlaştırılmış kemik suyudur. Bu nedenle yapımında kullanılan ana malzeme dana kemiğidir. Dana kemiğine isteğe göre çeşitli sebzeler, domates püresi, biraz taze baharat ve su eklenir. Asıl önemli olan nokta ise tabii ki pişme süresidir. Demi glace sosun, bazı oluşana kadar 8 saat pişmelidir. Yaklaşık olarak 4 saat sonra ideal kıvama gelir, ancak asıl lezzeti sekiz saat sonra elde edersiniz. Sos, daha sonra gerçek kahverengi ve kıvamlı yapısına ulaşana kadar bazı eklemelerle tekrar pişmelidir. Bu aşamada ise roux ile bağlanmalıdır. En önemlisi ise sosun yağdan arındırılması ve bir süre daha pişirilmesidir. Kulağa oldukça zahmetli gelebilir, ancak demi glace her gün yapılan bir sos değildir. Saklama koşulları sayesinde uzun süre taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Hazırladığınız demi-glace, dondurucuda -24 °C’de en az 5 ay iyi durumda kalır. Bu nedenle bu sosu küçük porsiyonlarda, kapalı bir kapta veya torbada saklamak en iyisidir. Örneğin, kekler için hazırlanan küçük bölmeli silikon kapları kullanabilirsiniz. Bu şekilde, ustaca soslar yapmak için her zaman küçük bir miktar demi glace sosa sahip olabilirsiniz.

Demi Glace Sos İçin Gerekli Olan İspanyol (Espanyol) Sos

İspanyol (Espanyol) sosu demi-glace sosunun ana bileşenlerinden biri olduğu için demi-glace sosu hazırlamadan önce bu sosu hazırlamanız gerekmektedir. Temel soslardan biri olarak bilinen İspanyol sosu kırmızı et yemeklerinde kullanılır. Bu sos hazırlandıktan sonra demi glace sosun içerisinde kullanılabilir.

Malzemeler

İspanyol sos için gereken malzemeler şunlardır:
  • Tereyağı
  • Un
  • Et suyu ya da tavuk suyu
  • Karabiber
  • Tuz
Baharatları ve diğer lezzetlendiricileri ise kişisel tercihinize göre ekleyerek sosun lezzetini artırabilirsiniz.

Hazırlanışı

İspanyol sosu hazırlamak için öncelikle tereyağı bir sos tenceresinde eritilir ve unu eklenir. Tereyağı ve unu karıştırılarak yaklaşık 5 dakika boyunca kavrulur. Daha sonra, yavaşça soğumuş et suyu ya da tavuk suyu eklenir ve hızlı bir şekilde karıştırılır. Karışım kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 45-60 dakika boyunca pişirilir; bu süre zarfında sosu ara sıra karıştırmak gerekir. Baharatlar (karabiber ve tuz gibi) eklenerek sos lezzetlendirilir. İsteğe bağlı olarak daha yoğun veya daha ince bir sos elde etmek için pişirme süresini

Demi Glace Sos Hazırlamanın Püf Noktaları

Demi glace sosu hazırlamak için öncelikle kaliteli et suyu ya da tavuk suyu kullanmanız önemlidir, çünkü bu işin en önemli püf noktasıdır. Aynı zamanda diğer malzemelerin de kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. İspanyol sosun hazırlanması sırasında un ve tereyağını doğru oranda karıştırarak iyi bir koyulaştırıcı elde ederken, pişirme sürecinde düşük ısıda ve sürekli karıştırarak sosun topaklanmamasına özen göstermelisiniz. Sosun pişirilme işlemi sona erdikten sonra ise, daha pürüzsüz ve homojen bir yapı elde etmek için sosu süzmek önem taşır. Bu aşamadan sonra şeri şarabını ekleyerek sosun aromasını ve lezzetini artırabilirsiniz. Son olarak, demi glace sosunu bir süre soğumaya bırakarak kıvamının daha iyi oturmasına ve lezzetlerin birbirine karışmasına izin vermek, başarılı bir sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır. Tüm bu adımları takip ederek, demi glace sosunuzu mükemmelleştirebilirsiniz.

Demi Glace Sos Nerelerde Satılır? Fiyatı Nedir?

Demi Glace sosu hazırlamak istemiyorsanız süpermarketlerden ve online alışveriş sitelerinden hazır olarak alabilirsiniz. Sosun fiyatları gramajına göre değişmekle birlikte 60 TL ile 1500 TL arasında değişmektedir.

Demi Glace Sos Hangi Yemeklerde ve Nasıl Kullanılır?

Farklı birçok teknik ve değişen malzemelerle de yapılabilen demi-glace sos tekniği ne olursa olsun son derece lezzetli ve bir o kadar da besleyici bir üründür. Bu nedenle dünya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de de pek çok restoranın menüsünde bu sosu rahatlıkla görebilirsiniz. Demi glace sauce çok zengin, koyu bir sos olduğundan kırmızı şarap eklendiğinde size kırmızı etlerle kullanabileceğiniz enfes bir kırmızı şarap sosu verir. Mantar eklediğinizde ise oldukça lezzetli bir mantar sosu elde etmenize yardımcı olur. Bununla birlikte bir miktar demi-glace, hemen her türlü güveç veya çorbayı lezzetlendirmek için mükemmeldir. Tat ve kıvam gibi nitelikleri nedeniyle, raguya eklenen birkaç kaşık demi glace, domatesli ve kıymalı özel sosunuzun kıvamını artırır. Siz de tariflerinizde farklı lezzetler keşfetmeyi ve konuklarınızı şaşırtmayı seviyorsanız demi glace sosun lezzet artırıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte restoranınızı ön plana çıkarmak ve lezzetli yemeklerle birlikte konuklarınızı mükemmel bir şekilde karşılamak isterseniz Adisyo ile hemen tanışabilir, size sunulan avantajlarından yararlanabilirsiniz.

QR Menü ile Ürünlerinizi Düzenli ve Etkileyici Şekilde Müşterilerinize Sunun

Daha fazla bilgi için sizi hemen arayalım!

Diğer Blog Yazıları

Restoran ve Cafe

İşletme sahibi olmak isteyen birçok kişi, cafe, lokanta veya restoran açmak ister.

Yemek

POS sistemleri, cafe, restoran gibi işletmelerin müşterilerden alacakları ödemeleri kredi kartı, banka kartı veya diğer elektronik ödeme yöntemleri ile kabul etmelerine olanak sağlar.

Yemek

Gıda sektörü hem teknolojinin gelişmesi hem de ortaya çıkan yeni gereksinimler nedeniyle hızla değişen bir sektör.

Yemek

Restoran işinde başarılı olmak sadece yemeklerin lezzetine ve hizmet kalitesine bağlı değildir.

İletişim
Özellikler
Hakkımızda
Sözleşmeler
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İş Ortaklığı
Kaynaklar
İletişim
Sosyal Medya
app store adisyo
play store adisyo
Copyright © Adisyo 2023. Tüm Hakları Saklıdır
Google
5,0
yerli üretim adisyo